Chci podnikat, ale nevím, kde začít

Znáte ten pocit? Podnikání vás už dlouho volá, ale z nezbytné administrativy a běhání po úřadech vám doslova vstávají vlasy hrůzou na hlavě. A navíc ta nejistota! V zaměstnání víte, že vám šéf výplatu prostě pošle, ale co podnikání – kdo se o vás postará? Jenže podnikání láká dál.

Kde začít?

Možná vás napadne, že potřebujete zajít na Živnostenský úřad a Finančák. To máte samozřejmě pravdu, ale z vlastní praxe podporovatelky začínajících podnikatelů vím, že je ještě jeden mnohem důležitější krok.

Tím krokem je stanovení si Podnikatelského záměru. Zní vám to asi jako hloupost, ale až tehdy, když přesně víte v jakém oboru chcete podnikat a co k tomu potřebujete, vykročíte na podnikatelskou cestu lehce a v klidu.

Vzpomeňte si malé dítě. Aby se postavilo na nohy a udělalo první vratké krůčky, potřebuje jasný záměr: „Chci běhat.“ Proč bychom to jako dospělí měli mít jinak? I při podnikání potřebujeme přesně vědět, kam směřují naše kroky. Co přesně nabízet, jak se budete prezentovat, kdo je náš ideální klient.

Čím více otázek máte zodpovězených předem, tím rychlejší posuny v podnikání nastanou.

Každá nejasnost v začátku vás stojí peníze při doplňování živností nebo dodatečných úprav provozovny. To nejcennější, co při začátcích podnikání ztrácíte váháním nebo opravami je však váš čas.

Další velký krok

Tak teď už vyrazíme na úřad? Má odpověď je NE. Tedy, samozřejmě na úřad jít můžete kdykoli, ale já klientům doporučuji ještě jedno ujasnění jejich podnikatelského směřování a to je Podnikatelský plán. Po sestavení Podnikatelského záměru už máte jasno v tom, kde začít, ale co dál?

Díky propracované strategii propagace, financovánínákladnosti podnikatelského rozjezdu se nedostanete do finančních těžkostí. Když k tomu ještě máte zmapovány podnikatele ve svém okolí a cenový rozsah obdobných výrobků nebo služeb, jaké chcete nabízet vy, dokážete nastavit nejen konkurenceschopnou cenu, ale i odhadnout vývoj prodeje.

A když si díky těmto zjištěním vytvoříte Podnikatelský plán na prvních 6 měsíců podnikání, nemusíte se po zahájení podnikání soustředit na nic jiného, než je naplňování předem určené strategie. Sami brzy zjistíte, jak ohromná je to úleva.

A teď hurá na úřad

Poté, co jste si ujasnili dva důležité pohledy na své podnikání, čeká vás reálné založení živnosti. Prvním krokem je samozřejmě návštěva Živnostenského úřadu, kde si zaregistrujete svůj předmět podnikání. V tomto bodě se vám opět velice vyplatí dříve zpracovaný Podnikatelský záměr, protože v něm máte zodpovězené otázky, které při registraci musíte zodpovědět.

Další povinnou institucí, kterou musíte o svém podnikatelském rozhodnutí informovat je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a vaše Zdravotní pojišťovna. Pokud na Živnostenském úřadu vyplníte Jednotný registrační formulář (JRF), tuto informační povinnost za vás obstará Živnostenský úřad.

Poslední, ale rozhodně ne důležitý úřad, na kterém musíte oznámit založení živnosti je Finanční úřad. I zde za vás tuto povinnost může převzít JRF vyplněný na Živnostenskému úřadu při registraci živnosti. Pak už jen čekáte na přidělení IČa a variabilního symbolu z ČSSZ. S tím vám většinou přijde i informace o zřízení datové schránky, na kterou mají nárok všichni podnikatelé. Do ní vám pak budou chodit všechny zprávy ze všech úřadů a to jak podnikatelské, tak soukromé. Proto datovou schránku rozhodně neopomíjejte kontrolovat.

Možná vám toho teď přijde hodně, ale věřte, že pokud máte vše důkladně předem připravené, nezabere vám samotná registrace víc, než pár hodin. Pokud máte podnikání jako svou hlavní činnost, tzn. jiné příjmy nemáte nebo jste se rozhodli zkusit živnost rozjet např. při zaměstnání a podnikání je pro vás činnost vedlejší, máte stejné oznamovací a administrativní povinnosti.

Nemusíte na to však být sami

Možná vás čtení předchozích řádků navnadilo tím, že už víte, jaké kroky potřebujete vstříc svému podnikání udělat. Pokud tomu tak je, mám radost, že jsem vám tímto textem aspoň trošku pomohla. Jestli máte ještě nějaké další otázky, sledujte Facebook Průvodce podnikatelky, kde pro vás připravuji další texty k tématu.

Možná vás v této chvíli nejvíce zajímá přípravná část podnikatelské cesty – sestavení Podnikatelského plánuPodnikatelského záměru. I v tomto případě vám nabízím pomocnou ruku. Oba dokumenty jsem pro vás připravila spolu s instruktážním videem, díky kterému si zvládnete připravit vše v klidu a ve vlastním tempu.

Rádi byste s podnikáním začali, ale nesedí vám dravý způsob sebeprosazení a orientace čistě na výkon?

Chcete si znalosti rozšiřovat postupně a jemně s ohledem na vlastní jedinečnost a mít dostatek prostoru pro zkoumání pocitů a vnitřních posunů. Stačí se podívat na bližší informace kurzu První krůčky podnikatelky, kde právě v tomto duchu pracujeme s emocemi a odstraněním vnitřních překážek. Věnujeme se tématům vnitřních přesvědčení, strachům a hlavně manifestaci hojnosti.

Jestli vás už volá samotná akce, mám pro vás také řešení. V kurzu Základy podnikání se věnujeme všem praktickým krokům, jejichž cílem je získání živnostenského oprávnění a vybudování kompletní podnikatelské administrativy nejen pro samotný rozjezd, ale i pro celou další cestu. Každý týden společně dopodrobna zpracujeme jedno téma pro komplexní podnikatelskou administrativu.

Zaměříme se na úřady, smlouvy, účetní a daňovou administrativu i podnikatelskou ekonomii.

V obou kurzech je dostatek prostoru i pro individuální práci a soustředění se přesně na váš podnikatelský záměr.

Těším se na viděnou v kurzech nebo na Facebooku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů